Jipsingboertange

Jipsingboertange in de krant

Jipsingboertange in de media

Iets of iemand van Jipsingboertange stond in het nieuws.

Dagblad van het Noorden 07 december 2009

Het sportpark is van een troosteloze schoonheid

Het sportpark van Jipsingboertange is van een troosteloze schoonheid. Foto: DvhN/Anne Marie Kamp

Voetbalclub JVV

Club zonder poespas

Het is alsof de weergoden heel goed begrijpen waar deze reis naar toe gaat. Op weg naar het sportpark van Jipsingboertange begint het steeds meer te miezeren. Hemelsbreed is het niet eens zo ver vandaan waar in de vorige eeuw de erbarmelijke barakken stonden die onderdak boden aan honderden werklozen die aan het werk werden gezet in de door journalist Cees Stolk indringend beschreven Hel van Jipsinghuizen. Het druilerige weer en de het sportpark omlijstende kale bomen lijken het enige passende decor voor een bezoek aan de kelder van het amateurvoetbal; het getuigt van een soort troosteloze schoonheid.

Door Peter Hansen

Een bezoek aan het voetbalveld van de Jipsingboertanger Voetbal Vereniging voelt een beetje als een sentimentele terugblik naar de begintijd van de voetbalsport. De kleedkamers ademen weliswaar een gemetselde degelijkheid uit en een blik vanuit grote ramen van de kantine op het veld biedt haast de allure van een VIP-box in het betaald voetbal, maar voor de rest krijg je meteen het veilige gevoel dat er bij JVV sprake is van een voetbalclub zonder poespas.

Een tribune zoek je aan de G. Buwaldaweg tevergeefs en daar lijkt deze zondag ook niemand om te malen. Het publiek dat op de derby tegen Sellingen is afgekomen, zoekt doorgaans gewapend met een paraplu een plek rond het drassige veld. Hier en daar is iemand zelfs zo verstandig geweest om gewoon met een paar kaplaarzen een rondje langs de lijn te maken.

High-tech zul je eveneens tevergeefs zoeken bij de kort na de Tweede Wereldoorlog opgerichte club. De microfoon die Appie Hulsker - sinds 36 jaar penningmeester - ter hand neemt om kond te doen van de opstellingen, laat het op het moment suprème afweten. Maar ach, wat maakt het uit; ons kent ons in Jipsingboertange en ook de toeschouwers uit Sellingen worden stuk voor stuk met de voornaam begroet.

En voor een met frutseltjes versierd elektronisch scorebord moet je ook al niet bij JVV zijn. Een ouderwets scorebord, waar nog letterlijk na ieder doelpunt de bordjes worden verhangen, geeft voeding aan nostalgische gevoelens. Voetbal zoals voetbal misschien ooit was bedoeld.

Als na een kwartier Sellingen de score opent, wacht iedereen tot het een wisselspeler van JVV behaagt om de lekker droge dug-out te verlaten en zich naar een sporttas te begeven, waar allemaal bordjes met cijfers in zitten. Het duurt allemaal een beetje lang, vindt een supporter van Sellingen, maar daar heeft de scorebordbediener van dienst wel een passend antwoord op. "Je moet toch eerst wel zeker weten dat ie telt", zegt hij met een vette glimlach.

Langs de lijn probeert Jan de Roo zo nu en dan de JVV'ers van een nuttige aanwijzing te voorzien. De Roo is op papier speler en trainer van de club, terwijl de naam van zijn bedrijf ook nog eens boven het scorebord prijkt. Maar daar moet je nou ook weer niet al te zwaar aan tillen, laat De Roo weten. "Het is nou niet zo dat ik hier echt alles regel. Dat van dat scorebord is iets van al wel vijf, zes jaar geleden en speler ben ik alleen als er echt nood aan de man is."

Dat betekent dat De Roo zichzelf vaker moet opstellen dan hem lief is. Het is weliswaar niet meer zo erg als jaren geleden, toen tijdens de oogsttijd bij wedstrijden zowat een half elftal verstek moest laten gaan wegens drukke werkzaamheden, maar bij een selectie van twaalf spelers is het toch regelmatig een kwestie van koppen tellen.

De Roo, inmiddels 39 jaar, zou deze middag niet misstaan hebben bij JVV. De ploeg heeft het na een niet eens onaardig begin moeilijk tegen Sellingen, dat makkelijker de bal laat rondgaan, veel meer kansen krijgt en minder vaak ruzie met de bal heeft dan de spelers van de thuisclub. Bij rust staat het al 0-2, terwijl na de pauze nog vier keer iemand een ander cijfer aan het scorebord moet hangen en alle keren bij de aanduiding 'gasten'.

Jan de Roo, die zelf twintig jaar in dienst van het eerste van JVV heeft gespeeld, haalt na afloop zijn schouders op over de 6-0 nederlaag van de nummer elf van de zesde klasse van het zondagvoetbal tegen het als zesde geklasseerde Sellingen. "Ik vond het wel een beetje geflatteerd", zegt de man die in april zijn trainersdiploma hoopt te halen. Onze doelstelling dit jaar? Tja, zo ver als mogelijk bij de onderste plaats vandaan blijven."

Op Rapport

Parkeren: Krap, desnoods aan de kant van de weg 6
Accommodatie: Ziet er bij regen wat triest uit 6
Waar voor je geld: Zonder meer, twee euro entree, inclusief programmablaadje met verloting en een heerlijke no-nonsense-sfeer 7
Gehaktbal: Vol van smaak, voor twee euro 7
Wedstrijdinfo: Helaas laat de microfoon het deze middag afweten 5
Bestuurskamer: Krap, maar doelmatig 6
Kantine: Gezellig, met teletekst betaald voetbal en vlotte bediening 8

Geen fusie

Trainer/speler Jan de Roo heeft bij JVV nog de tijd meegemaakt dat de club wel vijf elftallen op de been kon brengen en ook een jeugdafdeling had. Sinds jaren telt de club nog maar drie elftallen en jeugdspelers zijn er niet. Dat geeft natuurlijk voeding aan de gedachte dat het misschien beter zou zijn om te fuseren, of is dat soms vloeken in de kerk?
"Nou, je wordt hier niet meteen neergeschoten als je met dat idee aankomt", lacht De Roo, "maar het is eigenlijk geen optie. Mussel ligt in een andere gemeente en een fusie met Sellingen zou ook niet veel opleveren. Ik denk dat er dan één of twee spelers mee naar Sellingen zouden gaan; de rest zou gewoon weggaan."


Artikelen

Club zonder poespas 7 december 2009

Jipsingboertanger Dubbelconcert 4 november 2009

Nieuw zitbankje 28 november 2007

Boer Wortelboer blijft groot dankzij ruilhandel 25 augustus 2007

Strijdbijl is begraven in beroemde café Iembarg 23 augustus 2007

Johannes Tolhuis stamvader van jubilerend JVV 30 augustus 2006

Hobby's familie De Roo 'oet poelegrap en oardeghaid' 28 februari 2000

Voetballende collies klaar voor WK-show 11 juni 1998

Geld van mensen zonder werk ging op aan drank 5 december 1986

School Jipsingboertange 14 augustus 1986

Onze school - De Iemekörf 19 oktober 1985

Woonhol in het bos 1 juni 1982

Jipsingbourtange nog niet in zorg over NAM-proefboring 5 juni 1975

De vraag is: Wat doet dit dit kabinet? 11 maart 1971

Westerwolders tegen de militaire plannen 18 februari 1971

Auto rijdt op vier lopende vrouwen in 19 december 1970

Vlagtwedde loopt (rustig) te hoop tegen plan-Kikkert 13 oktober 1969

Echtpaar op bromfiets gedood in Musselkanaal 28 januari 1966

Kuiken- en varkensmesterij op z'n Amerikaans 26 maart 1965

NAM gaat boren bij Vlagtwedde 3 juni 1954

Ongeluk bij trouwpartij 27 januari 1954

De gemeente Vlagtwedde groeide (te) snel 4 juli 1952

Schoo junioreskampioen van Groningen 26 januari 1950

Uit het Oude Westerwolde 24 december 1943

Ontginnings-Maatschappij 'De Vereenigde Groninger Gemeenten' 26 oktober 1934

N.V. Ontginnings-Mij. 'De Verenigde Groninger Gemeenten' 30 november 1932

Verkooop grond te Jipsingboertange 20 oktober 1925

Straatweg Mussel-Jipsinghuizen feestelijk ingewijd 25 juni 1925

Publieke verkoping 15 januari 1919

Van de grens 28 december 1916

Korte berichten uit diverse bronnen
© jipsingboertange.nl - sitemap - disclaimer